Δεν έχει σταματημό η κατρακύλα αυτής της Κυβέρνησης. Διαβάσαμε με αρκετή κατάπληξη το σημερινό άρθρο από την Βρετανική εφημερίδα "The Times" για τα Ελγίνεια Γλυπτά.
Το άρθρο αναφέρεται σε μια πρόταση του Παύλου Γερουλάνου, στην οποία αξίζει να δοθεί εξαιρετική προσοχή.
Η Ελλάδα προσφέρει εκπτώσεις, στους (μέχρι τώρα) ισχυρισμούς για τα Ελγίνεια Μάρμαρα
του Michael Binyon Δημοσιεύθηκε: 6 Δεκεμβρίου του 2010
******Η Ελλάδα προσπαθεί να σπάσει το επί δεκαετίες αδιέξοδο με τη Μεγάλη Βρετανία, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με την απόριψη του επί μακρόν χρησιμοποιούμενου ισχυρισμού για την κυριότητα των Γλυπτών, σε αντάλλαγμα, για να στείλει το Βρετανικό Μουσείο τα αντικείμενα (ελγίνεια) της Ακρόπολης στην Αθήνα, σαν ένα μακροπρόθεσμο δάνειο. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο, μια επιλογή συλλογής (έκθεσης) με τα καλύτερα έργα τέχνης της κλασικής περιόδου, αλλάζοντας (το περιεχόμενο) της έκθεσης αυτής κάθε λίγα χρόνια, ώστε να υπάρχει στο Λονδίνο, μια από τις πλουσιότερες μόνιμων εκθέσεις (Ελληνικών αρχαιοτήτων) της Δυτικής Ευρώπης, από έργα γλυπτική και υψηλού επιπέδου τέχνης, από την αρχαία Ελλάδα. Η πρόταση υποβλήθηκε από τον Παύλο Γερουλάνο, τον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος είπε, ότι η χώρα του δεν θα ενδιαφερόταν για τις τεχνικές λεπτομέρειες της ιδιοκτησίας των θησαυρών του Παρθενώνα, εφόσον θα μπορούσαν να είχαν ενωθεί με τα υπόλοιπα γλυπτά, που αποτελούν μέρος του πλούσιου διάκοσμου του ναού. Με τη προσφορά του (του Γερουλάνου), που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times, κάνει μια προσπάθεια για να ξεπεραστεί η μακρά διαμάχη για τα Μάρμαρα.
Τα περισσότερα από τα καλύτερα διατηρημένα γλυπτά, αφαιρέθηκαν από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, με την άδεια του Σουλτάνου προς τον λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία περιλάμβανε τότε και την Ελλάδα. Είχαν αποσταλεί στην Μεγάλη Βρετανία μεταξύ 1801 και 1805, και αγοράστηκαν από το Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1816. Η Ελλάδα θεωρούσε πάντοτε τη συμφωνία αυτή παράνομη και ισχυρίστηκε ότι οι θησαυροί λεηλατήθηκαν. Το Βρετανικό Μουσείο είπε με μια δήλωση εκπροσώπου (που δεν κατονομάζεται), ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη προσέγγιση από την Ελλάδα με λεπτομέριες για τη (παραπάνω) τελευταία προσφορά. Αλλά πρόσθεσε: "Ακόμα κι' άν τύχει να γίνει μια τέτοια πρόταση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποτεθεί, ότι οι θεματοφύλακες (δηλαδή το Βρετανικό Μουσείο) θα άλλαζε τη γνώμη του, που έχει εκφραστεί με διαδοχικές δηλώσεις του για το θέμα". Αυτό σημαίνει, ότι τα μάρμαρα πρέπει να συνεχίσουν να εκτίθενται "εντός τη παγκόσμιας συλλογής του Βρετανικού Μουσείου".*******
(Μετάφραση-Απόδοση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης)
Αν όντως ισχύει το ρεπορτάζ και ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, έκανε αυτήν την απαράδεκτη πρόταση, κατάφερε εκτός των άλλων, τα εξής:
1. Xάνουμε το ηθικό πλεονέκτημα,
2. Βγάζει ηλίθιους όλους όσους μας υποστήριξαν τόσα χρόνια σε όλον τον κόσμο,
3. Μετακινούμαστε συνεχώς προς την (αμετακίνητη) θέση του αντιπάλου,
Όλ' αυτά και φυσικά, για κάτι που δεν έχει νόημα να γίνει με την ουρά στα σκέλια.
Θα θέλαμε να ξέραμε: Με τι μούτρα θα βγαίνουν μετά στο εξωτερικό οι υπουργοί μιας χώρας που πουλάει τα έργα πολιτισμού της?????
Αλλά θα μου πείτε, πως αυτό είναι το τελευταίο που τους νοιάζει!!!!!
Αναρτήθηκε από D-Mak History-Of-Macedonia.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου