ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ, ΣΤΟΝ ΑΤΥΧΟ 53χρονο, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΦΡΟΥΣ, ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ.
ΑΠΟ "ΤΑ ΝΕΑ" 14/02/2009«Είχε μαρμαρυγή, χρειαζόταν απινιδωτή»
Σε επιχείρηση παραπλάνησης επιδόθηκε και χθες το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις μεγάλες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ που αποκαλύφθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόποτον θάνατο του 53χρονου, πατέρα δύο παιδιών. Και όλα αυτά, παρά τη γνωμάτευση του ιατροδικαστή ότι ο άτυχος άνδρας πέθανε από ανακοπή κατά την ώρα της διακομιδής. «Έχω το καρδιογράφημα που κατέγραψε τα πάντα», δήλωσε χθες το πρωί στο Μega ο κ. Ανέστης Κουκουρίκος, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. «Υπήρχε κοιλιακή μαρμαρυγή. Από τη στιγμή που υπήρχε μαρμαρυγή, όπως λέει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, ενδείκνυται απινίδωση», πρόσθεσε.
Όπως είναι γνωστό, ο απινιδωτής του ασθενοφόρου δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης ενός αυτοκόλλητου αξίας 100 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο γιατρός του ΕΚΑΒ κ. Κ. Φουρτούνης, γιατρός της Κινητής Μονάδας του ΕΚΑΒ που ανέλαβε την αντιμετώπιση του περιστατικού, δήλωσε στο Μega ότι κατά την άφιξή του «ο ασθενής βρισκόταν σε κατάσταση κοιλιακής μαρμαρυγής, δηλαδή καρδιακή ανακοπή με ρυθμό που επιδέχεται απινίδωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις οι πιθανότητες επιβίωσης».
Η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο επτά λεπτά μετά το ασθενοφόρο- και μπόρεσε να κάνει απινίδωση, αφού διαθέτει χειροκίνητο απινιδωτή, που δεν χρειάζεται τα αυτοκόλλητα. Ωστόσο, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαιώνει ότι άλλα ήταν τα αίτια του θανάτου και όχι αυτά που επικαλέστηκαν συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, οι δημόσιες δηλώσεις των οποίων προκάλεσαν ανησυχία και σύγχυση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος την Πέμπτη το απόγευμα, λίγο μετά την ανακοίνωση της ιατροδικαστικής εξέτασης. Σύμφωνα ωστόσο με τον καθηγητή Ιατροδικαστικής κ. Δημήτρη Ψαρούλη, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία- νεκροτομή, ο 53χρονος πέθανε από ανακοπή εξαιτίας αιμορραγίας του πεπτικού που οφειλόταν σε έλκος του δωδεκαδακτύλου.
Οι όποιες υποθέσεις πως η χρήση απινιδωτή δεν θα βοηθούσε τον άτυχο άνδρα είναι θεωρητικές, αφού όπως υπογραμμίζουν ειδικοί στα «ΝΕΑ» μια μικρή παράταση ίσως και να του έσωζε τη ζωή. «Κανείς δεν ξέρει», σημειώνουν παθολόγοι και ιατροδικαστές για την εξέλιξη ενός τέτοιου περιστατικού...
Όπως υπογράμμισε στα «ΝΕΑ» ο κ. Ψαρούλης, τέτοιου είδους αιμορραγίες είναι «αθόρυβες», δηλαδή δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα, οπότε ήταν αδύνατον για τους διασώστες να αντιληφθούν το πρόβλημα. Η αιμορραγία. «Ο ασθενής έχανε αίμα λίγο λίγο για περίπου τέσσερις ώρες και προφανώς στο τέλος η αιμορραγία έγινε πιο έντονη, γι΄ αυτό προκλήθηκε η ανακοπή. Σε τέτοιες περιπτώσεις αρχίζουν σταδιακά να υπολειτουργούν τα όργανα, συνήθως πρώτα ο εγκέφαλος και μετά η καδιά, παρουσιάζοντας ανάλογα συμπτώματα». Συνεπώς, καταρρίπτεται και το επιχείρημα πως οι διασώστες του ΕΚΑΒ θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί το βαθύτερο αίτιο που ταλαιπωρούσε τον ασθενή και συνεπώς να έχουν πράξει αναλόγως, αφού η εσωτερική αιμορραγία δεν έδωσε σημάδια- όπως είναι π.χ. η αιμορραγία από το στόμα ή η αιμοτοχεσία (αποβολή ζωηρού ερυθρού χρώματος αίματος από το ορθό, με ή χωρίς κόπρανα). «Όταν η αιμορραγία οφείλεται σε έλκος του δωδεκαδακτύλου, σε αντίθεση με το έλκος του στομάχου και τους κιρσούς στον οισοφάγο, το αίμα παραμένει στο στομάχι και στο έντερο.
Κατά τη νεκροψία εντοπίστηκε αίμα στο στομάχι, στο λεπτό έντερο και στον οισοφάγο, το οποίο είχε υποστεί τη διαδικασία της πέψης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν φρέσκο. Το ότι βρέθηκε και στον οισοφάγο σημαίνει ότι προφανώς επρόκειτο να το αποβάλει κάνοντας εμετό, κάτι όμως που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει», τόνισε ο κ. Ψαρούλης. Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, η κατάσταση του 53χρονου επιβάρυνε το ιατρικό ιστορικό του, καθώς πριν απο 20 χρόνια είχε κάνει γαστρεκτομή (επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση του έλκους στομάχου), ενώ έπασχε και από ένα είδος αναιμίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου