Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΕΒΡΑΙΟΥΛΑΝΟΣ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ...ΜΑΤ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ!!!!!

Πρωτοφανές στα 50 χρόνια του θεσμού, η Διοίκηση να καλέσει τα ΜΑΤ έξω από το «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» για να διώξει τους διαμαρτυρόμενους.
Ο Υπουργός Πολιτισμού ακύρωσε την επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη.
Ο Διευθυντής Δημήτρης Εϊπίδης ζήτησε συγγνώμη από τους Πολιτικούς για τα επεισόδια!!!
Πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Φ.Κ.Θ. μέσω μεγάλων αντιδράσεων που έγιναν έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στην Θεσσαλονίκη.
Από την μια διαμαρτυρόντουσαν σκηνοθέτες, ηθοποιοί, τεχνικοί, σεναριογράφοι της πόλης της Θεσσαλονίκης και γενικότερα πνευματικοί άνθρωποι της πόλης, εναντίον του Νομοσχεδίου Γερουλάνου που υποβαθμίζει το Ελληνικό Φ.Κ.Θ., με κίνδυνο να καταργηθεί.
Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία και για τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, Δ. Εϊπίδη, που πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος, έσπευσε να προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, υποβαθμίζοντας την προβολή του Ελληνικού Κινηματογράφου, εξορίζοντας τις προβολές των ταινιών σε αίθουσα στο Λιμάνι.
Από την άλλη οι περσινοί εργαζόμενοι στο Φ.Κ.Θ., που παραμένουν ακομα απλήρωτοι, φώναζαν συνθήματα ενάντια στην Διεύθυνση του Φεστιβάλ, αναρτώντας μεγάλο πανώ και αυτοί, με τίτλο έναν χρόνο απλήρωτοι.
Η αίθουσα ήταν μισοάδεια και τις θέσεις έτρεχαν να καλύψουν οι υπάλληλοι του Φεστιβάλ. Δεν προσήλθε κανένας Υπουργός ή βουλευτής της κυβέρνησης. Πλήρης απουσία του Δημάρχου, του πρώην και του νυν.
Η δέ ομιλία του Δ. Εϊπίδη, διευθυντή του Φεστιβάλ, απογοήτευσε αναφέροντας ότι το Φεστιβάλ, από δω και πέρα, δεν θα παίζει χολυγουντιανές ταινίες, ρίχνοντας σπόντα στην προηγούμενη Διευθύντρια του Φεστιβάλ, μόνο που η έναρξη του Φεστιβάλ άρχισε με ταινία του Χόλυγουντ, 127 ώρες του Ντάννυ Μπόιλ.

Σας παραθέτουμε το κείμενο των διαμαρτυρόμενων σκηνοθετών στην Β. Ελλάδα:
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.  Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ!!!!!!
ΓΙΑ ΝΑ  ΓΙΝΕΙ ΑΡΕΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:
 § Καταργεί το «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», έναν ιστορικό θεσμό, γέννημα της πόλης, που υπήρξε ανέκαθεν το σημαντικότερο βήμα των Ελλήνων δημιουργών εδώ και 50 χρόνια.
 § Καταργεί παράνομα τα κρατικά βραβεία ποιότητος, την κορυφαία εκδήλωση του ΥΠΠΟΤ, που παρουσιάζονταν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας το σύνολο του έγου των Ελλήνων δημιουργών.
 § Εξορίζει τις ταινίες από τον κεντρικό χώρο του Φεστιβάλ, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου γινόταν η προβολή τους μέχρι σήμερα, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» στο Λιμάνι όπου γίνονταν οι επαναληπτικές προβολές.
 § Υποβαθμίζει το Μουσείο Κινηματογράφου, ένα κόσμημα της πόλης, που παρουσιάζει και αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνικού κινηματογράφου ενσωματώνοντας το στο Φεστιβάλ.
 §  Εξαφανίζει το θεσμό των κινηματογραφικών λεσχών σε όλη την περιφέρεια που κρατάνε άσβεστη την φλόγα της συνέχειας του Ελληνικού Κινηματογράφου.
 § Καταργεί την Γενική Συνέλευση του Φεστιβάλ που ασκούσε οικονομικό και διοικητικό έλεγχο και αποτελείτο από εκπροσώπους των φορέων της κινηματογραφικής κοινότητας και φορέων της πόλης που στήριζαν το φεστιβάλ,  δημιουργώντας έτσι πλήρη αδιαφάνεια στον έλεγχο του δημοσίου χρήματος.
 § Δημιουργεί 4 διευθύνσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με γραμματείς και συμβούλους, αυξάνοντας τα λειτουργικά έξοδα του Φεστιβάλ σε στιγμές οικονομικής κρίσης της χώρας .
 § Ο νέος νόμος του ΥΠΠΟΤ υποβαθμίζει το ιστορικό Εθνικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας που αποτελεί φωνή των νέων δημιουργών με κέντρο την περιφέρεια.
 § Χαρίζει το, συσσωρευμένο από προηγούμενα έτη, χρέος 15.000.000€ στα ιδιωτικά κανάλια, μειώνοντας το ποσοστό τους που έπρεπε βάση νόμου να αποδίδουν στον κινηματογράφο.
 § Διορίζει έναν Γενικό Διευθυντή στο Ε.Κ.Κ., τον βασικό χρηματοδότη των ταινιών, καταργώντας Γεν. Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια, αποφασίζοντας για τα πάντα ο ίδιος ο Γεν. Διευθυντής με τον Υπουργό για όλη την κινηματογραφία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΟΝΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Σ.
Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Οι πνευματικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης εντείνουν τις κινήσεις τους και προσπάθειές τους ενάντια στο νομοσχέδιο Γερουλάνου, που απαξιώνει τον Πολιτισμό στην περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου