Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ. ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ ΘΕΤΤΑΛΙΑΣ

Νέες κινητοποιήσεις για τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ.
Διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, συνδικαλιστές των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν χθες, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, πορεία διαμαρτυρίας στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά και την κοινή διαπίστωση ότι «τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, όχι απλά συνεχίζονται αλλά οξύνονται και διογκώνονται επικίνδυνα».
Μέλη των Δ.Σ. των σωματείων των νοσοκομείων (πλην της Καρδίτσας) συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής στη δημόσια υγεία, όπου προβλήματα σαν αυτό των ελλείψεων σε νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό, δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με αποτέλεσμα να μην παρέχονται οι αναγκαίες υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους ενώ, σε ορισμένα τμήματα, καταστρατηγούνται δικαιώματα των εργαζομένων.
Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπ. Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλου συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, με επικεφαλής τον οργανωτικό γραμμ. της ΠΟΕΔΗΝ κ. Ι. Λαζαρίδη, μετά από πορεία διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας καταλαμβάνοντας συμβολικά το δρόμο ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της ΥΠΕ κ. Δημ. Κατσικονούρη, θέτοντας γενικότερα αλλά και ειδικότερα αιτήματα των νοσοκομείων της περιοχής.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Όπως σημειώνεται και στο υπόμνημα της κινητοποίησης «η υποχρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας υπονομεύει ευθέως την εξέλιξη και την αναβάθμισή του. Τα χρέη και η σπατάλη πνίγουν σαν βρόχος τις ζωτικές λειτουργίες του συστήματος. Οι εργαζόμενοι στις περισσότερες των περιπτώσεων συνεχίζουν να εργάζονται σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες, με συστηματική καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει προκλητικά σε δίκαια αιτήματα μας όπως τη μισθολογική μας αναβάθμιση με τη χορήγηση των 176 ευρώ και την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συμμετέχουμε δυναμικά στη σημερινή κινητοποίηση όχι μόνο για να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, αλλά και για να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα αγανάκτησης και απογοήτευσης προς τους κυβερνώντες για την εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο του δημόσιου συστήματος υγείας και για την αδιαφορία τους προς τους εργαζόμενους που το υπηρετούν. Συμμετέχουμε δυναμικά για να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε από εδώ και πέρα τη συνεχή και συστηματική καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».
«Οι εργαζόμενοι, καταλήγει το ψήφισμα, στήριξαν και στηρίζουν το ΕΣΥ πολλές φορές και με αυταπάρνηση, δεν αντέχουν όμως σ' αυτόν τον αγώνα να μένουν συνεχώς μόνοι, δεν αντέχουν αντί για λύσεις να βλέπουν κακόγουστα επικοινωνιακά τρικ. Είμαστε αποφασισμένοι με αγώνες αλλά και με ένδικα, πλέον, μέσα να πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε και ό,τι μας αξίζει». Ειδικότερα στο διεκδικητικό πλαίσιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αιτήματα που αφορούν στην αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, στον περιορισμό της σπατάλης, αυστηρό έλεγχο των χρεών, διαφάνεια σε προμήθειες και διαγωνισμούς, στην εφαρμογή της εργατικής εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας (πενθήμερο, 2 ρεπό, 1 νύχτα την εβδομάδα), στην κάλυψη με μόνιμες προσλήψεις όλων των απαραίτητων κενών οργανικών θέσεων των νοσοκομείων, των ΚΥ και των προνοιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας, στην άμεση έγκριση των κονδυλίων για την πρόσληψη των επιτυχόντων της προκήρυξης του 2008 (5Κ). Στην άμεση προκήρυξη των 2.500 θέσεων που κατ' επανάληψη έχει υποσχεθεί ο υπουργός και γενναία ενίσχυση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των υγειονομικών μονάδων της Θεσσαλίας, στην άμεση έγκριση των αιτημάτων τροποποίησης των οργανισμών λειτουργίας για τα νοσοκομεία και τα ΚΥ της Θεσσαλίας που έχουν υποβάλει προτάσεις, στη στήριξη και ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Πρόνοιας της Θεσσαλίας και τέλος, την ένταξη στα ΒΑΕ και την καταβολή των 176 ευρώ».
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
Στο μεταξύ ένα από τα θέματα που τέθηκαν, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κ. Κ. Λαρίση, στη συνάντηση με τον κ. Κατσικονούρη αφορά και στην απόφαση των εργαζομένων στο Ακτινολογικό τμήμα του ΠΝΛ να προχωρήσουν από βδομάδα σε 4ωρες στάσεις εργασίας. Όπως τόνισε ο κ. Λαρίσης, οι ελλείψεις προσωπικού στο Ακτινολογικό είναι κάτω από το όριο ασφαλείας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ούτε τις ειδικές άδειες και φυσικά ούτε την κανονική τους άδεια, τα ρεπό κ.λπ. Οι στάσεις εργασίας θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.
Αναρτήθηκε από ASTRA TV και από http://magnitiss.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου