Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

«Το Ισραήλ Ενοχλείται Από Τις Συνεχείς Αναγνωρίσεις Του Κράτους Της Παλαιστίνης»

Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τη Νορβηγία, με βάση τα σύνορα του 1967, έχει εξαγρίωσε το Ισραήλ, διότι αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη διεθνή τάση για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ καταδίκασε δριμύτατα τη Νορβηγία μια ημέρα μετά τη δήλωση του Νορβηγού υπουργού Εξωτερικών Jonas Gahr Stoere, που έκανε σε δημοσιογράφους, ότι η κυβέρνησή του θα αναβαθμίσει το καθεστώς της παλαιστινιακής εκπροσώπησης στο Όσλο, από μια «γενική αντιπροσωπεία» σε «διπλωματική αντιπροσωπεία», έγραψε η Ha'aretz την Πέμπτη.

Την Τετάρτη, η Νορβηγία εντάχθηκε, μαζί με τα πάνω από 130 έθνη που έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος, με βάση τα όρια που υπήρχαν πριν από το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν επίσης τους Παλαιστίνιους, επειδή ζητούν διεθνή βοήθεια για την υποκίνηση του θέματος αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Naor Gilon, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου, δήλωσε ότι αν οι Παλαιστίνιοι αρχίσουν να σκέφτονται ότι μπορούν να επιτύχουν πολιτική αναγνώριση χωρίς διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ποτέ δεν θα ανανεωθούν οι απ 'ευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Περίπου πριν από τέσσερις μήνες, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι πρώτες χώρες που έχουν αναβαθμιστεί το καθεστώς της Παλαιστινιακής εκπροσώπησης.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, αρκετές χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη, δήλωσαν με εκπροσώπους τους, ότι αναγνωρίζουν ένα Παλαιστινιακό κράτος, με βάση τα σύνορα του 1967.

Η Βολιβία αναμένεται επίσης να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος μέσα στις επόμενες μέρες, αφού ήδη ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μίλησε με τον Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες σχετικά με το ίδιο θέμα.
Αντίθετα οι ΗΠΑ, είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και έχει ασκήσει υπέρ αυτού σχεδόν όλα τα βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (ΣΑΗΕ), έναντι κάθε κριτικής στις ενέργειες του Ισραήλ. Από το 1982, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει δεκάδες βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε όλα τα ψηφίσματα που επέκριναν το Ισραήλ.
GHN / MGH / HRF --- Πηγή: TV Press
ΠΗΓΗ: http://rebelnews.org/politics/middle-east/567371-israel-irked-by-palestine-recognition#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου