Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

ΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ, ΜΕ 2ΧΡΟΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύμβουλοι φαρμακευτικών εταιρειών μέλη της επιτροπής του ΠΟΥ για τη νέα γρίπη

Πέντε από τους 15 ειδικούς που συμμετείχαν στις Επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νέα γρίπη ήταν σύμβουλοι φαρμακευτικών εταιρειών, όπως προκύπτει από τη λίστα που έδωσε ο ΠΟΥ στη δημοσιότητα.
Ο Οργανισμός δημοσιοποίησε τη λίστα με τα ονόματα των μελών της Έκτακτης Επιτροπής με επικεφαλής τον Αυστραλό καθηγητή Τζον Μακένζι, που ήταν ο μοναδικός που το όνομά του είχε δημοσιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι επιστήμονες-σύμβουλοί είναι από την Αφρική, Ασία, την Ευρώπη, καθώς και τη Βόρεια και Λατινική Αμερική. Οι περισσότεροι είναι ερευνητές και επιδημιολόγοι, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένας Σενεγαλέζος διπλωμάτης, αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της Ταϊλάνδης και της Χιλής αλλά και δύο ειδικοί για τις αερομεταφορές και την υγεία.
Οι πέντε που τόσο πριν όσο και κατά τη συμμετοχή τους στην επιτροπή εργάζονταν ως σύμβουλοι μεγάλων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών είναι οι εξής:
Η Νάνσι Κοξ από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών λάμβανε χρηματοδότηση από την IFPMA, την Διεθνή Ένωση Φαρμακευτικών Κατασκευαστών για τις έρευνες σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης και τις εργασίες για τους ιούς στη μονάδα της.
Ο Αμερικανός καθηγητής Άρνολντ Μόντο διετέλεσε σύμβουλος για τη νέα αλλά και την κοινή γρίπη στις GSK, Novartis, Roche, Baxter και Sanofi Pasteur.
Ο Τζον Γουντ η ερευνητική έδρα του οποίου βρίσκεται στο βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Προδιαγραφών και Ελέγχου (NIBSC) είχε αναλάβει έρευνες σχετικές με το εμβόλιο του Η1Ν1 για λογαριασμό των Sanofi Pasteur, CSL, IFPMA, Novartis and Powdermed.
Το εργαστήριο της καθηγήτριας Μαρίας Ζάμπον στο Κέντρο Προστασίας Λοιμώξεων του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε χρηματοδότηση από τις Sanofi, Novartis, CSL, Baxter και GSK.
Ο Βρετανός καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, σύμβουλος της επιτροπής, είχε διατελέσει ως σύμβουλος στις Roche and GSK Biologicals μέχρι το 2007.
Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αποδέχεται την κριτική ότι οι ερευνητές λειτούργησαν υπέρ των βιομηχανιών φαρμάκων για να παράξουν το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1.
Υπενθυμίζεται ότι από τον ιό πέθαναν 18.500 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ λόγω του πανικού που προκλήθηκε και των συστάσεων του ΠΟΥ 300 εκατομμύρια εμβολιάστηκαν σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα δαπάνησε 23 εκατ. ευρώ για εμβόλια και τρία εκατομμύρια παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου