Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΜΨΑΚΟΥ - ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΡΕΠΟΥΣτΗΔΕΣ, ΟΙ ΔΡΑΓΩΝΕΣ ΚΙ ΟΙ ΣΙΦΟΥΝΑΚΗΔΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΑΚΕΛΕΨΑΝ.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Αν δεν ελευθερώσουμε τα πατρογονικά χώματα μας δεν θα ησυχάσουμε ποτέ.

Μια ανάρτηση του φιλικού μας ιστολογίου Ηπειρος Ελλας με θέμα την μικρασιατική καταστροφή, με συγκίνησε αφάνταστα καθώς κι εγώ είμαι εγγόνι παπούδων και γιαγιάδων από την Μικρά Ασία. Το Κατιρλί, χωριό κοντά στην Πόλη και η Πέργαμος είναι οι αλησμόνητες πατρίδες της γενιάς μου. Ετσι αποφάσισα να συμμετάσχω κι εγώ σε αυτήν την αυθόρμητη αναφορά μνήμης. Την αφιερώνω στους προγόνους μου (που ο Θεός με αξίωσε να γνωρίσω) και σε όλους τους μικρασιάτες Ελληνες αδερφούς μας. Οι Ελληνες περιμέναμε 400 χρόνια για να ελευθερώσουμε την Ελλάδα. Για την Ιωνία πέρασαν μόλις 90. Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί.... Είθε ο Θεός να μας αξιώσει να δούμε και πάλι ελεύθερα τα χώματά μας από τον βάρβαρο Τουρκομογγόλο κατακτητή. Αιώνια κατάρα και όνειδος σε όσους προδότες επιδιώκουν φιλία με τον Τούρκο. (τα βιντεάκια προέρχονται από το PareDose τον Ellinasforever's Channel και την εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου")

Πρόσφυγας από τη Μ. Ασία...



ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΜΟΥΣΤΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΕΙ Η ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΝΕΟΙ.

ΛΑΜΨΑΚΟΣ...... Αρχαία πόλη της Μ. Ασίας, που σώζεται μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στην παραλία της Μ. Ασίας του Ελλήσποντου και απέναντι από τη θρακική Καλλίπολη. Κατά τους μυθικούς χρόνους ονομαζόταν Πιτυούσα. Το όνομά της το...

πήρε κατά την παράδοση από τη νύμφη Λαμψάκη. Η λέξη σημαίνει στη φοινικική γλώσσα: πόλη που βρίσκεται κοντά σε πέρασμα (πορθμό). Σήμερα έχει περίπου 2.000 κατ. Γνωστά είναι τα κρασιά της. Ιστορία: Κατά την αρχαιότητα κυριεύτηκε από τους Πέρσες και το 464 π.Χ. δόθηκε στον εξόριστο Θεμιστοκλή από τον Αρταξέρξη. Το 410 π.Χ. κυριεύτηκε από τους Αθηναίους, τους οποίους έδιωξε το 405 π.Χ. ο Λύσανδρος, λίγο πριν από τη ναυμαχία στους " Αιγός ποταμούς". Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τάχτηκε με τη Ρώμη και διατήρησε την αυτονομία της. Η Λ. κατά την περίοδο αυτή γνώρισε μεγάλη ακμή, όπως μαρτυρούν τα άφθονα νομίσματά της, οι "λαμψακηνοί στατήρες", που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Με την επικράτηση του χριστιανισμού η Λ. έγινε έδρα επισκόπου. Ο επίσκοπός της Παρθένιος ανακηρύχτηκε πολιούχος άγιος.

akisioannina
Αναρτήθηκε από epirus-ellas

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΝΕΚΡΟΘΑΥΤΕΣ

3 σχόλια:

  1. ΔΑΚΡΥΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΙΔΕΣΤΟ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΕΝΑ 26 ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΡΘΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΖΩΙΤΣΑ 23ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑ 4 ΑΔΕΡΦΙΑ Κ ΕΝΑ ΚΟΙΛΑΡΦΑΝΟ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΑΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΙ ΠΟΥ ΚΡΕΜΟΝΤΑΝ ΤΑ ΧΟΙΡΟΜΕΡΙΑ ΤΑ ΠΙΘΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ Κ ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΜΕΣ ΣΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ Κ ΚΟΝΤΕΨΕ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ ΜΟΥ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΥΛΙΝΗ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΑΝ ΒΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΟΥ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΒΟΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΚΩΝΙΚΑ ΑΧΛΑΔΙΑ Κ ΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ Κ ΥΣΤΕΡΑ Ο ΞΕΡΙΖΩΣΜΟΣ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΥΛΑ ΖΕΣΤΟ ΣΤΗ ΡΑΙΔΕΣΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι 30 χρονών, και κατάγομαι και από τους δύο μου γονείς από την οροσειρά της Πίνδου (για τουλάχιστον 5 γεννεές πίσω). Δηλαδή στην οικογένειά μου δεν έχω κανένα θύμα από την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (και οι δύο παππούδες μου ήταν μικρά παιδιά το 1922, οπότε δεν συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία). Όμως, δηλώνω ότι όταν έρθει η ώρα, θα δείξω μεγαλύτερο έλεος στους γαιοσκώληκες παρά στα Τουρκομογγολικά σκυλιά, και το ίδιο θα πω και στα παιδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή