Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Ιντερπόλ κυνηγάει δύο Ισραηλινούς για παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο
HAARETZ.com
  By The Associated Press
Ο Moshe Harel περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά κακοποιών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, εμπορίας ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο και για παράνομη αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση!!!! Άλλος ένας Ισραηλινός πολίτης, ο Zaki Shapira καταζητείται, ο οποίος προσδιορίζονται και ως συναρχηγός της συμμορίας!!!!
Από το The Associated Press
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός Ισραηλινού πολίτη, συνελήφθησαν ως ύποπτοι συμμετοχής σε ένα διεθνές δίκτυο, που έδινε ψευδή υπόσχεση σε φτωχούς ανθρώπους, πως με πληρωμή θααγόραζαν τα νεφρά τους και στη συνέχεια τα πωλούσε τα όργανα για ποσά 100,000 € (= 137.000 $), σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που γνωστοποιήθηκε στον Τύπο.

Το κατηγορητήριο αυτό, είναι η σημαντικότερη αποκάλυψη, για την έκταση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, από τότε που το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.
Στους υπηκόους του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβάνεται ο Ιλίρ Rrecaj, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου υγείας, Πέντε από τα μέλη της συμμορίας κατηγορήθηκαν για πέντε κατηγορίες, οι οποίες γενικά αφορούν την παράνομη εμπορία ανθρώπινων οργάνων, την παράνομη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και τη κατάχρηση εξουσίας. Κανένας από τους υπόπτους δεν είναι υπό κράτηση
Ο Moshe Harel, έναε Ισραηλινός πολίτης, και ο Τούρκος γιατρός Yusuf Sonmez - περιλαμβάνονται στους καταζητούμενους από την Ιντερπόλ. Ο Τούρκος Sonmez, έχει σε βάρος του να εκκρεμούν. πολλά ποινικά εντάλματα σύλληψης σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, για την αφαίτεση και εμπορία ανθρώπινων οργάνων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τόσο ο Sonmez, όσο και ο Εβραίος Harel, αποφεύγουν τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Άλλοι δύο γιατροί, όπως ο επίσης Ισραηλινός Zaki Shapira και ακόμη ένας Τούρκος υπήκοος, ο Κενάν Demirkol, προσδιορίζονται στο 46 σελίδων έγγραφο του κατηγορητηρίου ως συνένοχοι και καταζητούνται.
Η οργανωμένη εγκληματική ομάδα, ξεγελούσε τα θύματά της στο Κοσσυφοπέδιο, με σκοπό την αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση, αναφέρει η εισαγγελέας Jonathan Ratel της ΕΕ στο κατηγορητήριο. "Περίπου από 20 αλλοδαπούς είχαν πάρει όργανά τους με ψευδείς υποσχέσεις για πληρωμές το 2008", έγραψε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.
Στα θύματα υπόσχονταν έως και 20.000 δολάρια (14.500 ευρώ), ενώ οι δικαιούχοι (λήπτες) ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν από 80.000 έως 100.000 ευρώ ($ 110 000 - 137 χιλιάδες δολάρια).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει στη διάθεσή του το ΑΡ από την Πέμπτη, τα θύματα προέρχονταν από τη Μολδαβία, το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Τουρκία και ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή είχαν οξεία οικονομική δυσχέρεια.
Η δίωξη από την εισαγγελέα της ΕΕ συμπεριλαμβάνει και αιτήσεις για τη συλλογή αποδείξεων από τις αρχές στον Καναδά, τη Γερμανία, το Καζακστάν και την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε e-mails των δύο υπόπτων σε διακομιστές ιντερνετικών πληροφοριών στις ΗΠΑ. 


Η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι ένας από τους πέντε, ο χειρουργός Lutfi Dervishi από το Κοσσυφοπέδιο ήταν ο επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας. Είπε ότι ο Dervishi συμμετείχε σε ιατρικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και ζήτησε από κάποιον που θα μπορούσε να εκτελέσει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Ήταν σε επαφή με τον Τούρκο Sonmez έξι μήνες αργότερα.
Dervishi και Sonmez πραγματοποίησαν τις εργασίες στην ιδιωτική κλινική "Medicus", την οποία διαχειρίζεται ο γιος του Dervishi, Arban Dervishi, εναντίον του οποίου επίσης θα απαγγελθούν κατηγορίες. Ο Εβραίος Harel συμμετείχε στον εντοπισμό, στη παραλαβή και στη μεταφορά των θυμάτων και μεριμνούσε για την εκτέλεση πληρωμών σε μετρητά με ηλεκτρονικό τραπεζικό έμβασμα πριν από το χειρουργείο, αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Άλλοι δύο γιατροί, ο Σοκόλ Hajdini και ο Driton Jilta, είναι από αυτούς που θα τους απαγγελθούν επίσης κατηγορίες.
Στο Κοσσυφοπέδιο νόμος απαγορεύει την αφαίρεση και τη μεταμόσχευση οργάνων.

Το 2008, μετά από έρευνα, έκλεισε η ιδιωτική κλινική για την υγεία, της οποίας οι γιατροί ανακρίθηκαν ως μέρος της αρχικής έρευνας. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε μια επιδρομή, αφού ενεργοποιείθηκε από υποψίες, όταν ένας Τούρκος, αφού είχε πωλήσει νεφρό του σε μια ισραηλινή επιχείρηση, μετά εμφανίστηκε κουρασμένος στο αεροδρόμιο της Πρίστινα, προσπαθώντας να επιβιβαστεί σε πτήση προς την Τουρκία.
Ο άνδρας, που προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο ως Yilman Altun, είπε στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στο αεροδρόμιο, ότι ήρθε στην βαλκανική χώρα, για να δωρίσει το νεφρό του, μετά από πρόσκληση από ιδιωτικές κλινικές. Ένας γιατρός διαπίστωσε ότι ο Altun δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, και τον έστειλε στο νοσοκομείο της Πρίστινα για θεραπεία.
Όταν η αστυνομία έψαξε την κλινική το Νοέμβριο του 2008, βρήκε έναν ισραηλινό πολίτη στην μετεγχειρητική φροντίδα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η αστυνομία κατέσχεσε ιατρικά αρχεία και εφόδια.

Ο Rrecaj μετά την επιδρομή της αστυνομίας στη κλινική, απολύθηκε από τη κυβερνητική θέση που κατείχε και οι ύποπτοι συνελήφθησαν στις 4 Νοέμβρη του 2008. Αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 30 ημερών κράτηση.
Λίγο μετά την επιδρομή, η καθημερινή εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου ισχυρίστηκε, ότι ο Dervishi συνδεόταν με τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, με τους οποίους απήγαγε Σέρβους πολίτες και τους σκότωσε για τα όργανά τους, τα οποία στη συνέχεια πωλούσε έναντι αμοιβής.
Οι ισχυρισμοί των εμπορικών συναλλαγών προκύπτουν από το βιβλίο της εισαγγελέως Κάρλα ντελ Πόντε, του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ, η οποία ισχυρίστηκε ότι η συγκομιδή οργάνων έλαβε χώρα στον απομακρυσμένο βορρά της Αλβανίας. Μεταγενέστερες έρευνες δεν τεκμηρίωσαν τις αξιώσεις του.
Το κατηγορητήριο έχει κατατεθεί σε ένα τοπικό δικαστήριο, σύμφωνα με υπαλλήλους της ΕΕ οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, λόγω της ευαισθησίας της υπόθεσης. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η δίωξη μπορεί να επεκταθεί σε ονόματα και άλλων υπόπτων, εφόσον ενισχυθεί η στοιχειοθέτηση των εγκλημάτων του κατηγορητηρίου. Μια προκαταρκτική ακρόαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η ΕΕ έχει 2.000 εργαζομένους για τη δικαιοσύνη στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, δικαστών και εισαγγελέων.

Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου